Wednesday, February 13, 2013

Penggunaan Kalimah 'Allah'...Satu Pendapat dan Beberapa Cadangan Mengatasinya.

Terpanggil saya untuk meluahkan pendapat saya melalui pembacaan dan pengalaman hidup yang membuahkan fikiran sebegini.
Tajuk di atas tentang penggunaan kalimah 'Allah' yang merupakan penggunaan kekal sebati umat Islam sedunia, yang merupakan Pencipta Alam Semesta dan Segala Isinya.
Inilah nama yang digunakan ketika dalam seharian hidup mengerjakan segala suruhanNya dan menjauhi LaranganNya sejak dari kecil hinggalah sekarang ini.
'Allah hu Rabbi' Allah ialah Tuhanku.
1. Tidak pasti mengapa nama ini diminta digunakan oleh penganut lain yang bukan Islam di Malaysia, terutamanya pihak gereja di Malaysia. Menuntut untuk menggunakan dalam terjemahannya dalam 'bible'?  Saya memanggilnya 'Bible', bukannya Injil kerana Kitab Injil bagi umat Islam beriman beserta Kitab Taurat, Zabur dan akhirnya Al-Quran Nul Karim, tidak sama dgn 'bible' yang terlalu banyak jenisnya sekarang.
2. Cubalah diserentakkan bacaan 'bible' ini seluruh dunia...tak perlu...10 orang, secara rambang dari seorang dari setiap sudut dunia...saya percaya...bunyinya berbeza kerana isinya, perkataannya...dah berbeza. Berbeza dengan Al-Quran jika dibaca serentak seluruh dunia...bunyinya sama kerana tulisan, perkataan, isinya sama sahaja.
3. Baiklah... dalam kitab Al-Quran, kalimah Allah sahaja banyak tempatnya. 'Bible' tiada?... Cuba kita lihat asal 'Bible' ini...apakah bahasa digunakan..adakah bahasa Inggeris? Tidak bukan.
Orang Melayu telah menggunakan kalimah Allah ini sejak dulu lagi, iaitu sejak zaman nenek moyang memeluk Islam. Begitu juga semua bangsa di dunia ini yang Islam menyebut perkataan yang sama... 'ALLAH'.
4. Adakah niat non muslim ini beria-ia benar mahu menggunakan kalimah Allah dalam penggunaan lisan dan tulisan mereka bagi menyebut Tuhan mereka. Adakah mereka  telah mengakui bahawa Islam ialah ajaran yang benar?dan mengaku secara tidak langsung bahawa ajaran mereka telah sesat... tapi berdegil tidak mahu memeluk Islam dan ingin kekal di dalam neraka?
5. Bagi umat Islam, kalimah Allah tidak boleh dibuat sebagai satu permainan/politik. Malah akan dibunuh jika mempermainkan kalimah Allah ini mengikut sesuka hati oleh non muslim. Kami dididik untuk menghormatiNya melebihi nyawa sendiri...tidak dipijak, dilangkahi, digurau-guraukan dan diletakkan di tempat yang tinggi dan dimuliakan melebihi nyawa dan nama sendiri.
6.  Saya percaya jika ada non muslim yang dengan sengaja membuat kain rentang yang tertera perkataan Allah. Saya percaya ramai umat Melayu ini dengan mudahnya 'naik angin' dan bertindak secara fizikal. Ingat...mereka ini lebih sayangkan Allah daripada nama mereka sendiri walaupun kelihatan mereka tidak menyedarinya.
ANTARA CADANGAN-CADANGAN MENGATASINYA:
1. Memanggil semua pihak non muslim/MUSLIM yang terlibat ini untuk menyatakan sebab penggunaan Allah hendak digunakan dan dibenarkan untuk non muslim.
2. Kita jelaskan mengapa mereka tidak boleh menggunakanNya. Kita boleh juga membuat pungutan suara daripada rakyat Malaysia, sama ada boleh atau tidak nama Allah diguna pakai oleh non muslim.
3. Jelaskan bagaimana mereka hendak menggunakanNya dengan mengikuti kursus Pengenalan Islam Asas terlebih dahulu bagi setiap buku agama mereka yang ingin digunakan kalimah Allah. Contoh; Ingin keluarkan 1000 buku agama non muslim yang ada kalimah Allah. Memerlukan 1000 paderi/penganut mereka mengikuti kursus ini. Jika lulus 10 orang non muslim dalam kursus ini, maka hanya 10 buah buku sahaja boleh dikeluarkan. Ini kerana kemungkinan seramai 990 yang lain dah masuk Islam.
4. Ini kerana umat Islam di Malaysia, amat berbeza dengan bangsa lain di luar negara kerana perlembagaan tertulis bahawa antaranya, Melayu itu Islam dan sebaliknya. Oleh itu, penggubalan perlembagaan sebegini hanya boleh dilakukan setelah satu sistem persekolahan diperkenalkan dan mata pelajaran Agama Islam menjadi subjek teras dan wajib diambil oleh semua non muslim dan pra syarat untuk melanjutkan pelajaran dan menyertai kerajaan.
5. Ini disebabkan penggunaan kalimah Allah oleh non muslim memerlukan pengorbanan sebegini bagi menjaga nama yang MULIA ini menurut pandangan ini semata-mata.
6. Jika gagal mengikuti syarat-syarat khasnya, pembayaran sebanyak RM1 Bilion atau nilai emas(katakan 10000kg emas) sebagai royalti bagi setiap nama Allah jika diguna pakai secara tidak sah. Ini kerana jelas, kalimah Allah adalah hak milik mutlak umat Islam di Malaysia. Pembayaran ini secara automatis dipotong daripada setiap non muslim di Malaysia dan pihak yang terlibat. Jika terdapat dalam buku tersebut 100 kali digunakan nama Allah, maka non muslim perlu membayar sebanyak RM100 bilion atau sama nilainya dalam emas(100000000000000 ribu kg).
7. Duit royalti itu akan diberikan sama banyak kepada semua umat Islam di Malaysia yang telah baligh, iaitu dianggap umur 15 tahun dan ke atas.
8. Jika tidak boleh membayarnya, satu tindakan mengikut hukum Islam, iaitu hukuman pancung bagi yang terlibat jika non muslim/wakilnya tidak mahu membayarnya.
Dan pelbagai lagi cadangan-cadangan lain yang boleh diguna pakai untuk memastikan keharmonian negara dan undang-undangnya terutamanya agama ISLAM itu sendiri.
 
 

No comments:

Post a Comment